САНАЦИЈА ЗЕЛЕНЕ ПИЈАЦЕ ПАЛИЛУЛА У ТОКУ
9.03.2012

Радови на санацији једне од најстаријих пијаца у граду, зелене пијаце на Палилули, отпочели.су овог викенда Како су најавили пре месец дана челници Града и општине Палилула, ова инвестиција, на локалитету Епископске и Божидарчеве улице, биће реализовани у року од 50 дана. Инвеститори пројекта су Град Ниш, Градска општина Палилула и ЈКП Тржница Ниш, извођач радова „МД ГИТ“ д.о.о.Ниш. Извођаче радова обишли су проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула и директор ЈКП Тржница Ниш Небојша Петровић, са сарадницима.

Нова Палилулска пијаца имаће око 100 тезги, за око 30 више у односу на постојеће стање, биће отвореног типа, добиће нову ограду, кров, мокри чвор, посебан део за млечне производе а по завршетку радног времена пијаца ће бити обезбеђена рол-оградом. „Чим се указала могућност и побољшали временски услови радници ЈКП Тржнице су кренули са расчишћавањем пијаце „Палилула“- изјавио је директор ЈКП Тржница Ниш Небојша Петровић. Пијаца ће овог викенда бити комплетно расчишћена тако да ће од понедељка моћи да стартује и извођач радова. Уколико време послужи ми ћемо крајем априла, почетком маја ову пијацу пустити у рад.

Вредност ове инвестиције је око 10.323.270,16 динара. Град Ниш као партнер на пројекту обезбедио је средства у укупном износу од 7.057.181,16 динара. Средства је одобрило градске Веће на предлог Управе за привреду, одрживи развој и заштиту животне средине-Града Ниша након конкурса где је прихваћен пројекат „Санација зелене пијаце Палилула у Нишу“ градске општине Палилула и ЈКП Тржница. Градска општина Палилула обезбедила је средства за израду главног пројекта а ЈКП Тржница, као носилац пројекта, издвојила је средства у износу од 2.791.089,00 динара.

Изградња наше Пијаце је коначно отпочела-рекао је председник општине Палилула, проф.др Игор Новаковић. Оно што више радује јесте интересовање грађана за закуп пословног простора на овој локацији. У економском смислу ова инвестиција се показала као изузетно рентабилном. Сада могу да тврдим - нагласио је Новаковић да ће ово место бити једно од најатрактивнијих локација за пољопривреднике наше општине. Концепт рада Палилулске пијаце, као отворене пијаце, омогућиће рад у две смене, до касних вечерњих сати. По речима председника Новаковића, модерна пијаца подразумева и несметан приступ до ње, те ће бити измењен и режим саобраћаја у околним улицама, постојећи саобраћајни прстен и паркинг простор око пијаце. Очекује се да Божидарчева улица до "Американца" и Улица Старца Вујадина у делу од семафора до Цркве светог Николе буду једносмерне, као и део Епископске.

За време трајања радова на Палилулској пијаци, тезге пијачних продаваца су привремено измештене у Чаирској улици, поред пруге, на железничком земљишту које је општина Палилула добила на коришћење без надокнаде. Продавцима на пијаци, за време санације старе пијаце неће се наплаћивати пијачна трошарина.